Je bekijkt nu Waarom stijgen de groene stroomtarieven van onze groene energie leveranciers

Waarom stijgen de groene stroomtarieven van onze groene energie leveranciers

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:nieuws

Waarom stijgen de groene stroomtarieven van onze groene energie leveranciers “EnergieVanOns en Greenchoice” mee met die van de prijzen van de stroom die geproduceerd wordt door conventionele fossiele brandstof centrales? Waarom kan er niet gedifferentieerd worden in prijs?

In grote lijnen gaat alles wat we opwekken op de stroomkabel van de netbeheerder. Alles wat we verbruiken halen we van deze kabel af omdat er geen gelijktijdigheid is van opwek en verbruik. De gas en nu ook de kolencentrales zorgen dat er voldoende stroom is op de kabel zodat we in Nederland niet zonder stroom zitten. Deze kabel is nog voor 1/3 voorzien van groene stroom derhalve is dit een gas gerelateerde prijs.

Artikel van 1 juni 2022 van Hier Opgewekt.

Eén van de Nederlandse klimaatdoelen is dat alle energie die we gebruiken in 2050 duurzaam is. Hoe ver zijn we daar nu mee?

Aandeel groene stroom stijgt

In 2021 kwam 33% van alle stroom (39,1 miljard kWh) die in Nederland wordt verbruikt, uit duurzame bronnen. Deze stroom wordt voornamelijk opgewekt door windmolens, biomassa en zonnepanelen.

In 2020 was dit ruim een kwart (31 miljard kWh) en in 2019 was dit nog 18% (22 miljard kWh). Hoewel het aandeel groene stroom groeit, zijn we dus nog best een eind verwijderd van die 100% in 2050.

Let op: bovenstaande percentages gaan alleen over stroom. De percentages over het totale energieverbruik – inclusief energie uit biomassa en verwarming – liggen iets anders.

Bijgaand de link naar de vraag en antwoord site van EnergieVanOns met een overzicht van over de stijgende prijzen https://energie.vanons.org/klantenservice/