De NHEC is bezig met de volgende projecten:

De Poldermolen windmolen als onderdeel van het Wieringermeer Windplan
Waterschappen zonnecentrale Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Zonne-aandelen zonnepanelen op een locatie in de gemeente Haarlemmermeer
Zonnecentrales zoeken naar plekken op en bij gebouwen om zonnepanelen te plaatsen

🌞 De Poldermolen

Als onderdeel van het Wieringermeer Windplan moet er een windmolen komen die van en voor de burgers van Hollands Kroon en omringende dorpen is. De NHEC heeft zich daarvoor hard gemaakt. Momenteel is de NHEC met partners in de zogenoemde Poldermolen Alliantie de randvoorwaarden aan het scheppen om de Poldermolen daadwerkelijk van de grond te krijgen. Dit is een zeer complex proces. Bouw van de molen wordt niet eerder dan 2015 verwacht. https://www.windparkwieringermeer.nl en https://depoldermolen.nl/.

🌞 Waterschappen

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft plannen voor een grondgebonden zonnecentrale in een gebied met meerdere functies. Het waterschap heeft de NHEC benaderd voor advies.

🌞 Zonne-aandelen

In samenwerking met Solargreenpoint wordt naar mogelijkheden gekeken om leden van de NHEC ‘zonne-aandelen’ te bieden voor zonnepanelen op een locatie in de gemeente Haarlemmermeer. https://www.solargreencpoint.nl.

🌞 Zonnecentrales

Bedrijfsverzamelgebouwen, gebouwen die vaak op een bedrijventerrein staan en die meerdere bedrijven huizen, lijken ideaal geschikt om er zonnepanelen op te plaatsen. Maar de bestaande bedrijfsverzamelgebouwen hebben bijna nooit panelen op het dak staan. Hoe komt dat, en wat is er aan te doen? De NHEC heeft een fonds geworven om dit tot de bodem uit te zoeken, een handleiding te maken en te zoeken naar plekken waar het toch voor mekaar te boksen is.

In september 2014 is het onderzoek afgerond, culminerend in een document dat we een handleiding voor collectieve zonnecentrales op bedrijfsverzamelgebouwen noemen. Hier is het hele onderzoek te lezen. Ook is er een korte handleiding op basis van de bevindingen.

We bedanken Rabobank Alkmaar en het Ontwikkelingbedrijf Noord-Holland Noord / Leaderprogramma voor het mogelijk maken van dit onderzoek.