Verduurzamen Westfriese stolp, anno 1864

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:zomer-2022

In de vorige nieuwsbrieven is beschreven in welke staat de stolpboerderij van de familie Van Kampen door Wim van Kampen in 1999 is gekocht. De hoogteverschillen in de boerderij zijn al aan bod geweest. Nu vertelt Wim over het creëren van een van de twee woningen in het bedrijfsgedeelte van de stolpboerderij.

Voor één woonhuis is driekwart van het bedrijfsgedeelte gebruikt, zoals de koegang, de hooizolder en de hooiberg. Plannen en tekeningen werden gemaakt en zo nu en dan bijgesteld. Bij werkzaamheden in een eeuwenoude stolp kom je altijd voor verrassingen te staan.
Stallen, gangen, dars en wanden werden verwijderd, zo ook de oude webben en stofnesten van hooi. Daarna is alles schoongespoten met perslucht. Het vierkant en wat van het oude woongedeelte was overgebleven, is behandeld tegen houtworm en ander ongedierte. Nu kon er weer worden opgebouwd.

Voorkomen van verzakkingen
Een betonnen werkvloer van 16 cm dik is met stangen aan de buitenmuur verankerd. Vóór het betonstorten werd om de halve meter een stang onderin de muur geboord zodat alle stangen konden worden meegenomen in de storting. Op deze manier werden buitenmuur en vloer één geheel ter voorkoming van een mogelijke toekomstige verzakking van de boerderij.

Het skelet van de stolp bestaat uit de vierkantspalen. Om deze opnieuw te funderen werden de palen één voor één opgelicht, de oude fundering werd verwijderd en in de werkvloer werden sparingen gemaakt. Later werd het beton aangestort en staan de palen op de grote doorlopende vloer zodat zij niet meer kunnen wegzakken.