Je bekijkt nu Duurzaamheidsactie binnen Monumentendag in Schagen

Duurzaamheidsactie binnen Monumentendag in Schagen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:nieuws

Datum: 12 september 2022

Veel plezier tijdens Open Monumentendag
Afgelopen weekend, 10 en 11 september, was het Open Monumentenweekend. Het thema dit jaar was ‘Duurzaamheid’. Het was gezellig druk in de musea en monumenten die meededen in de stad en dorpen van gemeente Schagen. Op Open Monumentendag is het altijd drukker, omdat er veel te doen is en de gebouwen veelal gratis toegankelijk zijn. In de Grote Kerk op de Markt in Schagen waren er een historische markt, lezingen en leuke kinderactiviteiten. Dit keer bijna nog leerzamer dan anders, omdat je ook veel over duurzaamheid kon leren.
 
Opening
Op zaterdag opende wethouder Simco Kruijer de Open Monumentendagen in de Grote Kerk door het zetten van zijn handtekening op een zelfportret. Hij deed dit onder leiding van ‘Rembrandt van Rijn’. Direct daarna lanceerde hij, samen met duurzaamheidsexpert van de gemeente Schagen Kathy Boomstra, officieel de inkoopactie voor isolatie. De gemeente Schagen organiseert deze actie samen met het Duurzaam Bouwloket. Meer hierover is te zien op https://www.schagen.nl/schagen-helpt-huiseigenaren-energie-te-besparen-isolatieactie

Activiteiten
In de kerk gaven energiecoaches van de Noord Hollandse Energie Coöperatie (NHEC) aan iedereen advies over energiebesparing en verduurzaming. Duurzaamheid lijkt ene nieuw fenomeen, maar is eigenlijk al oud en dat zag je ook in de monumenten en hun historie. Zo waren er op de Historische Markt stands van de Zijper Molens, de NAW (vrijwilligers in de archeologie), museum Vreeburg en verschillende historische verenigingen. Hier kon iedereen meer te weten komen over de historie van Schagen. Of luisteren naar lezingen over archeologie, verduurzaming, historisch kleurgebruik in de regio, stolpboerderijen en het slot Schagen. De historie was te beleven, bijvoorbeeld met een strovlechter en een kalligraaf-schoonschrijver, scherven plakken, archeologische spelletjes zoals opgraven, op de foto gaan in historisch kostuum en schilderen. Buiten de kerk was er van alles te doen zoals wandelingen of gratis naar museum Vreeburg, de Slottorens en de Christoforuskerk aan de Molenstraat. Klokkenmaker Henk Houkes gaf lezingen over zijn werk als klokkenmaker, aan de Herenstraat 5. Of verderop, naar museum Eenigenburg, museum Tante Jaantje in Callantsoog of naar molens en kerken in ’t Zand, Burgerbrug, Oudesluis, Schoorldam en Groenveld. Ook waren bijzondere kerkinterieurs in Burgerbrug en Sint Maartensbrug te bezichtigen. Evenals kerken in Callantsoog, Dirkshorn en Eenigenburg en Warmenhuizen. Woonhuismonumenten aan de Tolkerdijk 28 en de Oude rijksweg 103 in ’t Zand openden voor het eerst hun deuren.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie: Ans Heijne, tel.: 06 23 22 66 18