Vier zonneparken langs afslagen A7

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:zomer-2021

Belangrijk dat omgeving profiteert van de opbrengst

Vier op- en afritten van de A7 tussen Hoorn en Den Oever worden voorzien van zonneweides. Het gaat om de afritten van Wognum, Abbekerk, Medemblik en Den Oever, samen zo’n vijf hectare.
Het project is een samenwerking tussen het Rijk, Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier en de gemeenten Hollands Kroon en Medemblik. Rijkswaterstaat vindt het
belangrijk dat de omgeving betrokken wordt. Niet alleen in het proces, maar ook financieel, zodat de omgeving meeprofiteert van de opbrengst. Hoeveel zonnepanelen er langs de afritten komen, is nog niet bekend.

Technisch probleem
Het zal nog even duren voor de daadwerkelijke aanleg van het zonnepark start omdat het netwerk van Liander er nog niet helemaal klaar voor is. De omslag van afnemen naar leveren van stroom kost wat aanpassingen en tijd. Liander verwacht medio 2023 de capaciteit op dusdanig op orde te hebben dat het zonnepark kan worden aangesloten.

De vier zonneweides zullen samen naar verwachting ruim zes megawatt opleveren, vergelijkbaar met het stroomverbruik van ongeveer zesduizend huishoudens.

Energietransitie
De te realiseren zonnevelden zijn onderdeel van de regionale plannen voor energietransitie. Deze staan in de Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord (RES). Meer informatie daarover staat op energieregionhn.nl. De landelijke doelstelling voor 2030 is, dat 70 procent van de stroom uit ’hernieuwbare bronnen’ komt. Dit is vastgelegd in het Klimaatakkoord.