isde

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:oktober-2021

Subsidiepot ISDE
De overheid moedigt ons aan om meer te investeren in zowel isolatie als warmtepompen en heeft hiervoor de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) bedacht. Het subsidiebedrag kan oplopen tot wel 20 procent voordeel op het aanschafbedrag. Voor 2021 is er 124 miljoen euro beschikbaar uit deze subsidiepot die nog niet leeg schijnt te zijn. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het is de moeite waard om op de belangrijkste voorwaarden in te zoomen.
Zie ook https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde

Belangrijkste voorwaarden voor subsidie
Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet u de warmtepomp of isolatie laten plaatsen door een bouwbedrijf. Doe-het-zelvers komen helaas niet in aanmerking voor de subsidie. Uiterlijk 12 maanden na het plaatsen van het eerste isolatiemateriaal of de installatie van de warmtepomp moet de subsidie worden aangevraagd. Bij isoleren van de woning moet u tenminste twee maatregelen nemen, bijvoorbeeld vloer- en dakisolatie, om in aanmerking te komen voor de subsidie. U mag ook één isolerende maatregel combineren met de aanvraag voor een zonneboiler of warmtepomp.

Isoleren
U komt pas in aanmerking voor subsidie als u een minimale oppervlakte aanpakt. Bij spouwmuurisolatie is dat bijvoorbeeld minimaal 15 vierkante meter. Daarbij moet het materiaal dat u gebruikt voldoen aan een minimale isolatiekwaliteit. Op de offerte van de aannemer staat dit als ‘Rd-waarde’. Zorg ervoor dat u van te voren met de aannemer bespreekt of de isolatiekwaliteit voldoende is om in aanmerking te komen voor de subsidie. Voor de warmtepompen en zonneboilers werkt de installateur met een lijst van geschikte apparaten. Inmiddels staan vrijwel alle apparaten die in aanmerking komen voor de subsidie in deze lijst, uw installateur kan u daarbij helpen.

Subsidie aanvragen
U kunt de subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Tijdens deze aanvraag wordt om een aantal persoonlijke gegevens gevraagd en informatie over de maatregelen die u heeft genomen. Zorg ervoor dat u de facturen van de werkzaamheden goed bewaart en dat het duidelijk is wat voor materiaal of type installatie is geplaatst. Lever daarbij ook een betaalbewijs aan, dat kan een kopie zijn van het internetbankieren of een pinbon.

Heeft u isolatie laten plaatsen? Zorg er dan voor dat u ook wat foto’s maakt terwijl de vaklui aan de slag zijn. Deze moeten bij de aanvraag meegestuurd worden. Meer weten over uw subsidiekansen? Via de website van Simpel Subsidie is het binnen enkele minuten duidelijk hoeveel subsidie u kunt krijgen. U wordt stap voor stap door de voorwaarden heengeloodst die voor u gelden. Neem een kijkje op simpelsubsidie.nl