Special, april 2017


Voorwoord
Deze keer geheel in het teken van onze eerste zonnecentrale: DaalmeerZon. Inschrijving is geopend. 300 zonnepanelen komen op de hal van tennisvereniging Daalmeer in Alkmaar. En ze worden van u:-) Leest u vooral verder.
Bert Haverkamp
Voorzitter

Doe mee in Daalmeer!
De NHEC heeft in samenwerking met Alkmaar Energie en andere partners een project opgezet om burgers samen in een zonnecentrale te kunnen laten deelnemen. De zonnecentrale met 300 zonnepanelen komt op de tennishal van tennisclub Daalmeer te liggen. Vandaar dat het project DaalmeerZon heet. Deelnemers in de op te richten coöperatie DaalmeerZon gaan 300 zonnepanelen op het dak van de hal bekostigen en er zelf de vruchten van plukken. Particulieren en kleine bedrijven in de omgeving kunnen deelnemen aan deze coöperatie. Via de webpagina https://www.nhec.nl/daalmeerzon kan men zich al voor-inschrijven.
Rendabel investeren in dit project kan een mooie optie zijn voor mensen die bijvoorbeeld thuis geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen of een appartement bewonen. Zij worden uitgenodigd deel te nemen aan een lokale energiecoöperatie DaalmeerZon voor en door bewoners. Meer uitleg staat hieronder, en op www.nhec.nl.
Op dinsdag 11 april a.s. zal er vanaf 19.30 uur uur een informatie inloopavond zijn in het tenniscentrum Daalmeer, Klaas Bootpad 4-6 te Alkmaar. Iedereen is daar welkom.

Uitleg project DaalmeerZon
Bewoners in de postcode gebieden 1703 en 1704 (Heerhugowaard), 1822 (Alkmaar Noord), 1823, 1824, 1826 en 1827 (Alkmaar), 1829 (Oudorp) en 1834 (Sint Pancras) mogen investeren. Dit komt door de zogenoemde Regeling Verlaagd Tarief (zie voor meer uitleg op www.nhec.nl).
Deelnemen is rendabel. De terugverdientijd is ca. 9 jaar. Deelnemen gaat per tranche van € 300,- incl. btw met een minimumafname van drie tranches. De btw krijgt men in het eerste jaar van deelname terug (netto tranche kostprijs € 248,20). Een tranche staat gelijk aan 1 zonnepaneel van 260 Wp en 1/300 aandeel in de kWh jaaropbrengst van de totale productie-installatie). Ook huurders (die geen eigen dak hebben) kunnen meedoen. Toewijzing vindt plaats in volgorde van aanmelding. Het project wordt gerealiseerd als er voldoende animo is om alle 300 zonnepanelen te verkopen.

De regeling Verlaagd tarief /postcoderoos concept
Het Rijk heeft de Regeling Verlaagd Tarief in het leven geroepen om groepen mensen de mogelijkheid te geven om samen energie op te wekken voor eigen gebruik. Leden van op te richten coöperatie DaalmeerZon komen in aanmerking voor een verlaging van de energiebelasting over een periode van 15 jaar. In 2017 is het voordeel totaal € 0,11968 per kWh, na aftrek van alle jaarlijkse kosten. De Zonnestroomdelen houden gedurende zeker 15 jaar een waarde. Ze zijn bij verhuizing uit de wijk overdraagbaar. De verlaging van het belastingtarief van de eerste schijf tot nihil wordt toegepast op de persoonlijke energierekening van de leden, tot het eigen verbruik (maximaal 10.000 kWh per jaar). Ook bedrijven met een kleinverbruikers aansluiting (tot 3 x 80 A) kunnen meedoen.

Deelname
Een deelnemer wordt voor €1,- per aandeel per jaar lid van de coöperatie DaalmeerZon. Het eigen energiebedrijf van de deelnemer is gehouden de verrekening van de energiebelasting te verzorgen. Niet iedere energieleverancier doet dat kosteloos. Vraag het uw leverancier. Wij adviseren klant te zijn van Greenchoice, de afnemer van de zonnestroom. Greenchoice ondersteunt dit initiatief, biedt een concurrerend tarief en extra voordelen voor de Coöperatie DaalmeerZon. Greenchoice zorgt ervoor dat u als deelnemer de korting op de energiebelasting ontvangt indien u overstapt of al klant bent. Klant van Greenchoice kunt u worden via www.nhec.nl of www.greenchoice.nl/nhec.

Voor-inschrijving
Vrijblijvend voorinschrijven bij DaalmeerZon kan via het inschrijvingsformulier, dat u kunt vinden op de website van NHEC: https://www.nhec.nl/daalmeerzon. U vindt daar o.a. ook een uitgebreide brochure.

Nog geen lid of klant? Stap makkelijk over
Zoals bekend kunnen mensen lid worden via onze website www.nhec.nl. Daarnaast kun je via ons klant worden van Greenchoice, wat ons betreft de groenste leverancier van Nederland. Gegarandeerd goedkoper dan Nuon. Overstappen is eenvoudig: je vult het webformulier in op de site. Daarna ontvang je binnen zeven dagen een bevestiging van Greenchoice. Greenchoice neemt ook contact op met je huidige leverancier om je als klant om te zetten. Hierdoor betaal je dus nooit dubbel.
Tegelijk word je dan lid van de NHEC (als je dat niet al bent), voor 12 euro per jaar. Per klant krijgt de NHEC van Greenchoice een bijdrage ter verdere verduurzaming van Noord-Holland.
Maar wat nou als je al klant bent van Greenchoice? Ook dan verwelkomen we je graag. Je hoeft alleen maar via een simpel webformulier je klantnummer van Greenchoice aan te geven. De tarieven blijven hetzelfde en je hoeft ook geen nieuw contract af te sluiten. Het wijst zich vanzelf op www.nhec.nl.